Thursday, July 13, 2017

It's good to be back !

Alhamdulillah.. Ramadhan 2017 berlalu dengan tersangat pantas. Ima betul-betul busy dengan Hamper & bisnes lain.


Syukur alhamdulillah ramai yang membantu. Terima kasih pada customer2 yang sudi memberi kepercayaan untuk Ima siapkan hamper syarikat mereka.

Hamper Raya / Hamper Ramadhan / Hamper Cabutan Bertuah

Hamper Ekslusif Untuk Event / Corporate



Setiap order, Ima akan sentiasa memperbaiki kualiti packaging & barang2 dalam hamper. Ima sentiasa terbuka menerima idea-idea dari customer & seronok nak cuba idea baru. Mana yang mampu, ima akan cuba buat.

Abah masih dalam tempoh rawatan. Jari kaki yang dipotong hujung bulan 4 yang lalu perlu diberi perhatian sepenuhnya. Mak dah sibuk jaga abah. Mata abah semakin tak nampak. Jadi semuanya perlu ditolong. Kadang-kadang rasa frust juga bila tak dapat nak bantu banyak jaga mereka.

Apa nak buat, kerja perlu dibahagi-bahagi, kan ? Mesti ada yang berusaha mencari rezeki sebab perbelanjaan perubatan tidaklah murah. Redha dengan ujian dari Nya. Mudah-mudahan Allah ampunkan dosa dan ringanlah beban di akhirat nanti.

Sesungguhnya dunia ni tempat ujian. Kita mencari redhaNya , kita berusaha menjadi orang yang bermanfaat untuk orang sekeliling.

Selepas Raya, Ima akan lebih fokus pada bisnes-bisnes kesihatan & buat kerja-kerja admin. Kalau nak order hamper untuk event-event, boleh lah buat order seminggu awal supaya Ima boleh buat preparation.

Tapi untuk surprise delivery, chocolate & flower bouquet, tempah gubahan hantaran fresh flowers untuk sekitar KL Area, insyaAllah ima buka bila-bila masa.

Terima Kasih Follow Ig Ima.Bloomwood.

Kalau nak follow kat Ig personal Ima pun boleh.. Ima Zahra_kc
Facebook - Ima Zahra . Sini paling selalu update !

Saturday, May 20, 2017

Tempah Hamper Cabutan Bertuah


Hamper ini ditempah oleh student Uitm dari Fakulti Pengurusan Perniagaan untuk Program Tautan Kasih di Rumah Perlindungan Al Masuha Batu Caves, hari ini.

Mereka minta setiap isi dalam hamper berbeza2 tetapi pada bajet yg sama. Saya isikan barang2 yg sesuai dgn umur bakal penerima hamper yg masih bersekolah rendah.


Barang dalam tu super meriah. Budak-budak kalau dapat mmg lompat-lompat kegembiraan lah. Hahaa. Ima cuba sedaya upaya utk buat rupa hamper tu lebih dari bajet yg diberi.

Biar sama-sama puas hati :)


InsyaAllah, Ima masih belajar mempelbagaikan rupa hamper & upgrade decoration biar nampak unik & cantik. Ada beberapa idea sedang difikirkan. Kalau ada order lagi akan datang, mungkin andalah yg bertuah merasmikan idea unik tu :) Weee,.. best kan kan kan.....

Wednesday, May 17, 2017

Hamper Ramadhan & Raya 2017

Alhamdulillah, tak putus-putus terima tempahan hamper dari syarikat, individu, mahupun pelajar kolej. Terima kasih banyak-banyak. 

Kadang-kadang rasa berpeluh juga bila terima order last minute. Hari ni order, nak ambil lusa. Kalau item macam-macam lagi terasa mencabar, maklumlah, saya bukan ready stok makanan 24 jam. Kadang-kadang setiap order nak berlainan isi hampernya. Terpaksa round 1 KL untuk dapatkan stok yang bagus-bagus.

Saya memang tak sampai hati nak bagi makanan lebih kurang atau pun yg tak pernah dengar nama brandnya. Kualiti mesti ada, hamper pun nak cantik juga. Untung tak banyak pun tak apa, yg penting client puas hati.

So far, alhamdulillah.. semua pakat puas hati.

Ni nak bagi tips kalau nak order hamper dgn Ima, cepat-cepat whatsapp supaya Ima ready nak beli barang. Tak kiralah kalau pukul 2 pagi place order pun no hal. Time subuh nanti boleh ima reply. 

Tulis siap-siap.. nak order hamper berapa biji, nak ambil bila, dan bajet berapa.

Lagi senang kalau beritahu terus untuk event apa & siapa yg bakal terima hamper. Bukan apa, Ima nak cari barang yg sesuai dgn org yang bakal terima hamper tu. Macam, kalau kita nak beri pada client corporat, isi barangnya lain. Kalau kita nak beri pada student, of course stok makanan yg macam-macam lebih bermakna dari 2 3 barang tapi mahal. Kan ?


Hamper Merisik

Hamper Cabutan Bertuah

Hamper Ramadhan 2017


So depends. Biar semua happy .. yang memberi rasa gembira, yang menerima bertambah gembira.

Gituuuww :)

Boleh tengok update hamper-hamper terbaru Ima di Instagram Ima.Bloomwood atau follow insta story di imazahra_kc  ;)


Untuk tempahan hamper, whatsapp terus Ima - 013-6010704


Selamat Berpuasa semua !

Tuesday, March 14, 2017

Tempahan Hamper Kuala Lumpur

Baru-baru ini Kak Wati hubungi saya untuk tempahan hamper. Katanya, nak order 30 hamper untuk bowling persahabatan company. Selalunya beliau beli di Giant saja, tapi rasa tak puas hati tengok barang tak berapa menarik & tak sedap. Hmm..saya setuju juga tu.
Setelah berbincang lanjut, Kak Wati beri list panjang untuk bajet hamper setiap kategori. 

Sedang membuat persediaan nak siapkan hamper, Kak Wati tambah order lagi 10 pula untuk cabutan bertuah yg perlu dihantar beberapa hari awal dari tarikh yang diberi.

Saya pun bergegas membeli stok sesuai untuk hamper cabutan bertuah.

Antara yang diminta :-
  • hamper kain net
  • bakul yang berbeza-beza utk setiap kategori
  • pilihan makanan yang bagus
  • decoration yang cantik untuk VIP
  • penghantaran ke Bowling Sunway Pyramind & Pulapol.
Macam biasa, saya ni kalau buat hamper kadang-kadang lupa diri, kalau boleh nak beri yang terbaik untuk customer. Yang penting hasilnya cantik & org puas hati. Kalau hamper untuk kumpulan, siap tolong kira, bila bahagi-bahagi kepada ahli kumpulan biar sama rata. Haaa..fikir sampai gitu sekali.

Jujurnya, untuk membuat hamper berlainan bajet dan banyak kategori bukan mudah tapi tak mustahil. Harga barang pun dah melambung-lambung tinggi sejak minyak dah berapa kali naik ni.







Saya harap, cabaran harga kos untuk buat hamper Raya 2017 dapat diatasi segera. Jika harga barang mahal-mahal, tak dapatlah nak buat hamper versi mega-mega dgn harga rendah.

Bagi sesiapa yang nak tempah hamper bajet RM60, RM80, RM 100, RM 150, RM 200, RM 300 boleh hubungi 013-6010704 ( Ima Zahra ). Hamper Raya, Hamper Untuk Orang Tersayang, Tempahan Hantaran Fresh Flower, Event Decoration, Hamper untuk Hari Keluarga dan pelbagai event lain disediakan. 

Saya gembira untuk merealisasikan impian anda. :) Wah gituuuu .

Utk melihat beberapa contoh hamper, boleh klik link ni --> http://bit.ly/2rlcjxb

atau Instagram --> https://www.instagram.com/ima.bloomwood/ 


:) TQ 

Friday, November 11, 2016

Daybed Decoration

Memandangkan hari hujan dan mood dalam rumah pun tak berapa best, saya keluar mencari angin. Tengok-tengok beberapa staff Warisan Baiduri, Kak Zah & Makcik Nah sedang setting Dewan Perdana Indera untuk function esok.
Saya pun menyinggah dan menyibuk konon-konon menyumbang tulang. Entah kan, mungkin sebab suka dengan kerja-kerja kahwin, setting, dan dekorasi.. tak payah suruh pun automatik macam ada magnet je nak buat.

Is sedang pasang kain putih di daybed. Daybed kayu tu memang ayah mertua buat  untuk dijadikan tempat para tetamu berehat-rehat dan bergambar. Memandangkan semalam dah shopping bunga, maka saya pun mengajak Is untuk letak terus bunga di daybed. 

Kerja dengan Is memang senang, boleh bawak bincang dan senang bekerjasama. Disebabkan bunga & peralatan yg ada agak limited ini sajalah yang boleh dibuat. Ala-ala sakura Korea gitu. 

Saya harap nanti boleh ditambah baik dekorasinya supaya nampak lebih debom. Saya membayangkan lebih cantik dari ini. Tapi buat masa ini, kita bersyukur dgn apa yg ada dulu lah. :)

Lagipun, ini sentuhan dekorasi pertama saya untuk daybed. Memang dari dulu rasa nak buat something dgn daybed ni. 

Overall, saya happy lepas tengok hasilnya.




Thursday, November 10, 2016

Sedap bila menulis ketika sedang emosi

Hakikatnya, kita makhluk beremosi. Dan seringkali emosi sedih, marah, kecewa, geram lebih mudah dihambur dengan kata atau tulisan ke pelbagai saluran.


Jujur, waktu ini saya sedang kecewa, marah dan sedih.

Maka saya menulis. Menambah satu lagi post pada bulan emosi ( November = 11 = 2 = air ).

Apabila mendengar berita baik dari orang lain, dan seterusnya menjadi tekanan buat kita kerana kita tidak dapat jadi seperti mereka adalah satu disaster sementara. Jika minda dan sikap tak berubah, maka ia mungkin menjadi disaster besar-besaran yang bakal membentuk trauma pada diri.


Kekecewaan itu mungkin berasal dari kesalahan sendiri. 
Dan diprovoke dengan kekecewaan orang lain. Lalu tercetuslah perbalahan sehingga melantunnya ayat-ayat yang kurang enak didengar.


Dari pagi tadi lagi, ketika dalam perjalanan ke ofis, saya terdengar-dengan ayat ini dalam kepala saya.

" Selagi kita mempunyai minda yg sihat, kita akan memberi reaksi yang baik pada apa sahaja yg berlaku disekeliling kita."

Minda yang sihat termasuklah ;

- tidak iri hati melihat kejayaan orang lain
- tidak membanding-bandingkan ujian diri dan orang lain
- menerima masalah adalah peluang memperbaiki diri.
- menerima secara terbuka teguran dari pihak lain
- hanya menulis ketika waras.
- tidak menghasut orang lain untuk berfikiran seperti kita.

dan banyak lagi.

Saya menulis untuk mengingatkan diri saya sekarang dan suatu hari nanti.

Berita kesenangan orang lain mungkin boleh jadi disaster untuk kita. Dan orang lain tak kan mungkin dapat membaca isi hati kita, kerana kita memilih untuk tidak meluahkan.

Tapi bagaimana mengawal emosi dan meletakkan Tuhan di hadapan semuanya.
Itu yang penting.

Ya, seharusnya .. jika salah itu datang dari diri sendiri - ubah segera. 

Saya mohon Allah kuatkan hati saya, pulihkan kerosakan dan trauma yang ada dalam diri saya sekarang. Dan bersihkan minda yg tak sihat yg mungkin ada pada orang sekeliling saya.


* cuba kawal emosi kerana inilah tarikh yg dikaji. redha lah Ima. *
11/11/2016

Tuesday, November 1, 2016

Coffee Addict

Saya adalah kaki kopi. Kalau tak dapat kopi rasa otak tak boleh jalan. Tak de idea. Blurr. Ngantuk.

Bila minum dua tiga teguk..terussss sluuuurrrppp ...kebahagiaan menerjah ke ruang otak.

Tiba-tiba rasa segar. Aroma kopi mempesona jiwa. Haha.

Saya suka white coffee dan seumpamanya. Tapi sesekali dapat Kopi Hitam pun boleyyyy... Tak kisah lah asalkan kopi yang rasanya mampu ditelan.

Siapa sini geng kopi ? Dan kaki kek sedap-sedap design menggiurkan. Elok lah ke satu tempat ni.

My Own Bakes Cafe, Level GF Subang Parade. Buka hari-hari 10 pagi-10 malam sampai ko minumlah kopi sampai lebam . Kek Red Velvet & roti croissant adalah tersangat best. Phewww~~~

Facebook : My Own Bakes Cafe
Ig : Sinfood Cake



Okaylah...Saya nak buat kopi 3 in 1 jap. Pagi ni belum dapat kopi, rasa sengsara jiwa.
Btw, sekarang ni dalam misi mengurangkan gula dalam hidup. Maka buat saya separuh peket saja.

Kemanisan harus ditambah pada senyuman dan wajah nan ayu.

Kah Kah.

Anda wajib datang My Own Bakes tu, promise kay !